Vi kan inte längre hålla tyst om det som pågår i DR Kongo, det sexuella våldet mot barn bara ökar och för varje dag strömmar nya patienter in till Panzisjukhuset. Nedan får du läsa om flickan Faida som är ett av de barn som utsatts. Du får också veta mer om hur du kan vara med och skapa möjligheter för att de här barnen ska få vård och kärlek. Vård och kärlek som de är i ett sådant desperat behov av.


Faidas berättelse

Bukavu, Kongo. Chito, ett av de barn som fallit offer för det sexuella våldet, leker med sin nalle i en trädgård nära Panzisjukhuset där hon nyligen vårdats. Foto: Matilda Hector

"En livlig liten pojke som nyss lärt sig att gå stapplar fram och klänger sig fast vid stolsbenen där mamma Marie-Louise sitter. Bredvid på marken, lutad mot en cementvägg, sitter Marie-Louise dotter Faida. Hon bär en ceriserosa klänning med neongröna kanter. Klänningen är så stor att axelbanden åker ner så fort hon rör sig. I handen håller hon en mörkblå nalle som hon sitter och pratar med. Vad de pratar om får vi aldrig veta. När Faida bara var tre år, så våldtogs hon av några rebellsoldater. Kanske är det detta som hon berättar om för nallen.
– Jag såg hur de våldtog mitt barn, detta barn, säger Marie-Louise och pekar på sin dotter som sitter vid väggen en bit ifrån henne.
– Hon var bara tre år och när de hade slutfört våldtäkten ville de döda henne. Marie-Louise blick är helt tom. Hon tittar bort mot horisonten, det är som om hennes tankar befinner sig långt bort. Kanske känner hon hat, kanske känner hon sig bara likgiltig.
– Jag mår så dåligt över att min dotter blev ett offer för våldtäkt, fortsätter hon."


Vår strategi: KÄRLEK

Vid Panzisjukhuset i Bukavu, DR Kongo arbetar den världsberömde läkaren Denis Mukwege. Han har sagt så här om strategin för sitt arbete:

Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, att visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp.

Den strategin ställer vi oss bakom och därför vill vi - tillsammans med alla er givare - skicka kärlek till Kongo! Nedan ser du hur du kan vara med i kampanjen "To Congo with love".


Så kan du skicka kärlek till Kongo:

- Ge en gåva nu direkt via pmu.se! Ändamålet du ska välja är "Kongos Barn - To Congo with love".
- Sprid information och skapa medvetenhet

- Bli månadsgivare till Kongo - då tar du ett långsiktigt ansvar för arbetet.

- SMS:a PANZI100 till 72980 för att skänka 100kr.

- Sätt in en gåva på PG 90 00 50-6. Märk gåvan "To Congo with love".

- Ge en gåva via Swish på nr: 90 00 506

- Köp ett gåvobevis och ge bort via pmu.se/shop!


To Congo with love - filmen*


*Filmen finns även i en kortare, något mildare, version. Besök YouTube för att ta del av den andra filmen.


Engagera din omgivning!

Något av det bästa du kan göra är att engagera din omgivning och låta dem veta om det som försiggår nere i Kongo. Använd ditt personliga nätverk, sociala medier osv. Vi har material som vi gärna skickar ut - tveka inte att höra av dig.

Är du och din förening, församling eller arbetsplats intresserade av att engagera er? Kontakta vår insamlingskoordinator Jonathan Ulenius på jonathan.ulenius@pmu.se eller 08-608 96 36.


Varje siffra är ett liv. Tillsammans förmedlar vi hopp in i en, till synes, hopplös situation.