Upprop för bättre reglering av konfliktmineraler

För dig som vill att EU antar bättre regler kring konfliktmineraler har PMU, Diakonia och Kvinna till Kvinna tagit fram ett underlag för ett brev att skicka till Sveriges utrikesminister Margot Wallström, och till EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Det går att skicka individuellt eller som förening eller församling.


Du använder konfliktmineraler varje dag
Att som konsument undvika att köpa och använda konfliktmineraler är svårt. Mineralerna finns nämligen i produkter som du troligen använder varje dag: mobiltelefon, dator, bil och dessutom i dina smycken och glödlampor.

EU-parlamentet tar upp frågan
Frågan om konfliktmineraler är extra aktuell just nu. Den kommer snart att debatteras i Europaparlamentet. PMU är mycket oroad över det tandlösa förslag till direktiv som kommit från EU-kommissionen.

EU saknar idag regler för att få företag att köpa mineraler på ett ansvarsfullt sätt. Detta trots att EU-länderna hanterar nästan en fjärdedel av den globala handeln med tenn, tungsten/volfram, tantal och guld - typiska konfliktmineraler.

Frivilligt system kommer inte att ha någon effekt
EU-kommissionen föreslår ett frivilligt system - vilket innebär att de flesta företag inte kommer att förändra sina rutiner. Lägg därtill att förslaget endast täcker 0,05 procent av de europeiska företag som deltar i handeln md konfliktmineraler. Därmed är det osannolikt att förslaget, som det ser ut nu, kommer att ha någon betydande inverkan. Och det blir såklart inte lättare för en konsument att handla rättvisa och schyssta produkter.

Var med och agera för bättre reglering av konfliktmineralerna. Ladda hem brevförslag här.